понеделник, 26 ноември 2012 г.

Как направих.... 3D стилизирана елхичка

Здравейте, днес искам да ви покажа два начина  за направа на такава елхичка:
Може би на някой от вас ще се сторя смешна с тази публикация... и аз много се чудех дали да я правя до снощи...когато попаднах на една картичка с подобна идея, но това, което беше създала въпросната дама не беше точно моята престава за такава елхичка.Имам в предвид, че тук се използват подобни триъгълници(с едни и същи съответни ъгли)... с еднакава стъпка за намаляване/увеличаване на страните. Дамата ги беше просто нагодила с видимо неподобие :(
И такаааа... първият начин, който и аз използвах е съобразен с математическото ми гимназиално образование (винаги мие помагало много, не само да чертая триъгълничета :) )

:) В момента си представям ококорените ви погледи ;) Моля да ме извинят всички, които не искат да имат нищо общо с математика.... обещавам вторият начин ще е  не толкова сложен :)
Да обясня за тези, които все още четат :)....На лист нанасям  като тсечки дължините на основите на триъгълниците (по големина, например от малко към голямо) в случая са 5см, 6см, 7см... правя си и височините към основите(линиите с пунктир), те инават през средата на основата(все пак ще чертаем равнобедрени триъгълници) избирам височината на най-малкия да е 6,5см (така ми изглежда най-добре елхичката) Тук идва  най-сложното- изчисляване на височината например на най-големия триъгълник. прилагаме една елементарна пропорция(страна/височина = страна/височина) и получаваме, че височината на най-големия е 9,1см. Нанасяме и правим линия, съединяваща точките от върха на най-малкия и най-големия триъгълник. Там където се пресичат тази линия и пунктира(височината) на средната основа е върхът на средния триъгълник. Дочертаваме и изрязваме. Това, което виждате са само шаблони( не го правете така на Дизайнерската хартия) Изрежете си шаблоните и тях насложете на минимална площ на хартията, което ще използвате за елхичката.
А сега втория вариант: изрязвате три еднакви триъгълника(с размери, колкото най-големия) решавате с каква стъпка ще намаляват останалите(например с 1см от височината). Отбелязвате  на единия върху височината(от страната на основата) 1см. чертаете линия успоредна на основата и режете :) от третия триъгълник ще отрежете 2см.
И готовоооо :)
Предполагам, че много малко от вас са останали до края на публикацията....
Много ви благодаря!
Надявам се да съм ви била плезна!
Гуш от мен!

5 коментара:

  1. Прочетох всичко :). На мен лично ми е интересно да виждам по-различни публикации в блоговете, не само картичка и две-три думи. Поздравявам те за първата идея :).

    ОтговорИзтриване
  2. На мен ми беше много интересно да проследя твоите методи за направа на елхичка.Благодаря ти ,че го сподели.

    ОтговорИзтриване
  3. Нушинка, изненада ме с този чертеж :) Не е най-обичайното нещо, което откривам в блогове с картички, но пък ми стана много мило и аз имам доста часове прекарани над учебниците по математика.

    ОтговорИзтриване
  4. Останах, останах, нищо, че геометрията не ми беше сред любимите предмети, да не кажа и друго. С алгебрата се разбирахме, но с геометрията... Както и да е. В твоята публикация ми бе интересно и със сигурност ще опитам един от начините ти, предполагам втория.

    ОтговорИзтриване

Всеки един коментар от Вас изключително много ме радва! Благодаря Ви, че отделяте от времето си за това!