понеделник, 7 ноември 2011 г.

Бяла Коледа

Да се пращат коледни картички на близки и приятели изглежда като стара традиция. Всъщност това е един сравнително нов обичай, който води началото си от практичността на един англичанин.
Първите коледни картички са изработени на Острова през 1843г. Техен "баща" е бизнесменът Хенри Коул. По онова време било прието всички близки хора да се поздравяват за празниците с писма. Но твърде заетият господин нямал време да пише пожелания. Това не само му отнемало ценни часове, но и го изморявало и отегчавало.
Веднъж на практичният англичанин му хрумнало, че вместо дълги писма, може да изпрати кратки поздрави върху красиви картички. Той помолил приятеля си Джон Колкът Хорсли да нарисува и отпечата 1000 картички с надпис "Весела Коледа и Щастлива Нова Година!". Изпратил от тях на всички познати, за които се сетил, а останалите продал за по шест пенса. Идеята се оказала много добра и сложила началото на традицията по Коледа да се изпращат картички. Пожеланието на тях остава и до днес - както в англоезичния свят, така и у нас.

Това беше историята за традицията по Коледа да се подаряват картички. А ето и началото на моята подготовка за празниците - първата коледна картичка за тази година:






7 коментара:

  1. Много хубава и снежна коледна картичка! Хареса ми идеята за преспите да е от шевове!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна картичка! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Снежна и красива! И с любимия изонит! :) Благодаря ти за участието!

    ОтговорИзтриване
  4. ДА!!! Невероятно красива е! Радвам се, че те "срещнах"! Успех! (И щурмувай повече предизвикателства!)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Ви за хубавите думи!Много се радвам, че Ви харесва картичката ми!

    ОтговорИзтриване
  6. Супер е! Красива зимна картичка с изонитени преспи сняг..Благодаря ти,че ми припомни историята на коледните картички..Наистина са много практичен начин да поздравиш близки (и не толкова близки) приятели.
    Напоследък това става в електронния вариант на картичките, но..аз все още съм си традиционалист и предпочитам истинските хартиени картички. а какво по-хубаво от пресонално направени картички с любов ..
    Пожелавам ти успех!

    ОтговорИзтриване

Всеки един коментар от Вас изключително много ме радва! Благодаря Ви, че отделяте от времето си за това!