понеделник, 30 септември 2013 г.

Как правя пликовете за паричен подарък и пожелaния...Здравейте, тъй като този месец съм гост при Картичкофурии, за което много благодаря, трябваше да уважа домакините и да Ви предложа уроче за нещо, което правя и ми харесва как става. Повярвайте ми... не ми беше много лесно да измисля какво да Ви покажа, защото нещата, които правя не са свързани с някаква определена техника (като конструкция картичките ми са обикновени).
Преди време няколко дами ме питаха как правя пликовете ми за парични подаръци. Тогава направих една схемичка с която по-лесно да им обясня. Тааа с Деси решихме точно това да Ви покажа. Това уроче по скоро е предназначено за дамите, които тепърва започват да се занимават с картичкоправенето, защото тези, които вече са утвърдили своя стил на творене със сигурност няма да съм им много полезна.Иии все пак ако на каря има нещо неясно с удовоствие ще дообясня.
Тааа ето и схемичката:

Да започна от там, че за направата на един плик използвам  лист с размер А4, по този начин става достатъчно голям за да побере и картончето с пожелание, което слагам, а и банкнотите. В последствие се оказва че махам минимални части от него.
Бих искала да акцентирам на „крилцата”... защо ги слагам, а не лепя директно, както правят доста дами. Вярно лепенето директно е по-лесно и не се налага много изрязване, но определено според мен  не е практично и удобно. Чрез крилцата  се увеличава дължината на джоба(използваш 100% от дължината му, което при лепенето директно няма как да стане), няма опасност като пъхнеш банкнота или картонче с пожелния то да влезе в област с лепило и да залепне между пластовете картон иии не на последно място, по този начин може в джоба да се сложат както картончето, така и повече банкноти(крилцата дават възможност да се разтвори повече джоба). Такааа   обясних  за схемата... сега да ви предложа според мен най лесния начин на изрязване.  Както е листа с късата страна към мен, биговам на разстояние 1,5см от края в лявата част(на схемата това е горната част).

След това обръщам листа и биговам за да оформя капака на плика, основната част и капака на джоба съответно на 10см и на 21см от края(от ляво-на дясно). Преди да започна перфорацията по капачето на джоба, оформям крилцето от страната, която вече съм белязала от къде ще започне плика, и премахвам частта от картона, която вече не ми трябва. Започвам перфорацията от същата страна и правя определен брой перфорации, така че към края на картона да остане поне 1,5см без перфорация.
 
От последна перфорация биговам права линия по цялата дължина на листа. От тази линия измервам 1,5см за крилце и го оформям. Остатъка премахвам. При мен се оказва че трябва да премахна освен непотребната част на крилцето и още една лента със ширина 0,5см.
Това вече е разгъвката на готовия плик. Остава само да се  подгънат крилцата навътре и да се залепи капачето на джоба за тях.Останалото е въпрос на декорация.


 
А ето го и плика, който получих аз

 
Надявам се да съм Ви била полезна! За мен беше удоволствие!

Целувки
Нуши

2 коментара:

 1. Здравей Нуши,
  изключително много ми хареса това твое предложение и благодаря, че го сподели с нас.
  Много бих искала да го изпробвам и аз и да зарадвам малките сладури, но не ми е ясно откъде мога да си купя уреда за биговане и как точно си направила декорацията с пеперудите .т.е. как се правят самите пеперуди?
  Ще съм ти мн благодарна, ако дадеш насоки!
  Продължавай да твориш и да ни радваш с идеи!

  ОтговорИзтриване
 2. Здравей, благодаря ти за милите думи! За биговане на ръбчетата можеш да използваш всеки по-тъп "режещ" инструмент(обратната страна на нож или дръжката му, например) идеята тук е да не се пререже картона, а само да се "смачка " так където ще се сгъне, за да стане идеална сгъвката. А пеперудите са изрязани елементи от хартия. в случая е използван метален шаблон, но на пазара има достатъчно по евтини варианти на перфоратори(пънчове) с които може да изрязваш. Ако искаш пиши ми на temenujka_v@abv.bg или ме намери във фейсбук (в страницата с контакти може да видиш профила ми) и ще ти пратя линкове на всички неща които те интересуват

  ОтговорИзтриване

Всеки един коментар от Вас изключително много ме радва! Благодаря Ви, че отделяте от времето си за това!