сряда, 21 март 2012 г.

Да ви се оплача...:(

Здравейте,...
много се чудих дали да пиша за това, което днес малко или много ме разстрои... и в крайна сметка реших да споделя.
Днес след дълго размишляване какво да правя с всички картички и други чудесийки, публикувани или не, реших, че може да се разходя  из магазинчетата за подаръчета, опаковане на подаръци или аранжировки и да поразпитам дали има някаква вероятност да предложа в някой от тези обекти маите творения. Напълно съм наясно, че не всички стават за продажба, но все си мисля, че имам и сполучливи.
Голямото ми учудване беше първо когато в един от магазинчетата ме изгледаха  малко с насмешка ииии... коментарът им беше: "Вижте колко картички има тук и всички са на цена под 2 лева, защо се занимавате да правите вие, че искате и повече пари за тях?!"... показваха ми тези картички излезли от печатницата, а дори не бяха видели  моите...:(
В другите два магазина поне благоволиха да погледнат това което ще предлагам, но като стана въпрос за това каква надценка ще сложат... аз се отказах. Искаха да ги продават с около 90% надценка... Това си е чиста подигравка с труда ми, поне според мен!
В кайна сметка от всичко, което свърших днес останах много разочарована...Повечето от изработките ми май ще останат в кутиите вкъщи...

Идея си нямам защо ви пиша това... искаше ми се да споделя, мисля, че вие най-вече ще ме разберете...


Много ще се рдавам на вашите мнения по този въпрос и съвети...

Поздрави!

14 коментара:

  1. Душица мила,ще ти кажа аз какво си мисля по въпроса,защото това е тема,която сме зачеквали на нашите сбирки.Моето лично веруую по въпроса...Аз не правя картички за продан,правя една единствена бройка и то в момент на лична потребност.Всички картички ми намират получателите си ,рано или късно.Можеш и да подаряваш,а можеш и да ги оставяш за благотворителност.Народа ни ,не е дораснъл за ръчната изработка,искат принтирани картички за 2 лева.Не се натъжавай,мисля си че винаги ще си намираш повод и вярния човек,на който да я подариш и да го усмихнеш.Мен как ме усмихна и ме зареди с пролетно настроение;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иве, благодаря ти за изказаното мнение...Наистина сигурно си права, че народът ни не е дорасъл за ръчната изработка, което ме натъжава... Искаше ми се да пробвам да реализирам част от струпаните нещица, които съм направила, но явно ще чакат подходящия повод и получател :)
      А толкова много се зарадвах, като прочетох благодарствения ти имейл... че съм успяла да те усмихна за празника!

      Целувки!

      Изтриване
  2. От няколко месеца и аз разсъждавам над възможността да попитам в няколко подобни квартални магазинчета, с идеята, че все някога ще имам "излишни" картички, така да се каже. Още не съм говорила с никого, само защото каквото и да направя все се намира на кого да го подаря, тоест правя сравнително малко неща. А би било добре, да може да се възвърне поне част от инвестираното в материали.. и пак там да отиде :)
    Мисля, че биха имали интерес в някое магазинче с ръчно направени подаръци, или просто с по-идейни и оригинални неща. В обикновените магазинчета за сувенири и подаръци, освен ако собственикът не е фен, явно не става. В кварталната ми книжарница разпечатвам от време на време по нещо и собственикът като разбрал, че е за картички, питал приятеля ми и като чул, че не става въпрос за 2-3 лв, нищо повече не казал... Все пак някой ден може и аз да питам тук-там.
    Другите варианти, освен сериозната търговия през специализирани или собствен сайт, са да участваш в благотворителни базари или постепенно да започнат да ти правят разни поръчки хора, на които си подарила или случайно са разбрали за теб - за техни близки и приятели, както някои от момичетата правят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цвети, благодаря ти за съветите. Да, наистина това ми е идеята... аз нямам лични доходи(не ходя на работа) и ми се искаше поне малко да се възвърнат инвестициите ми направени за хобито. и съответно пак там да отидат... И аз съм мислила за тези варианти, които даваш, нооо как да вземеш пари на приятели... просто правя услуга и толкова!? А за продажба през сайт... да мислила съм, но трябва да сме няколко... сама няма имам много успех, не "произвеждам" чак толкова голяма бройка :)

      Поздрави и целувки!

      Изтриване
    2. Вярно, че е по-скоро услуга, когато приятел ти поръча за някого, правила съм такива картички, но точно приятелите ни знаят колко влагаме, както Маги казва - повечето хора нямат представа, но когато разпитваш за получателя, за да е лично, се разбира, че не е просто хартия върху хартия. Редно е да те попитат :) Аз имам няколко такива "услуги" и 3 продадени символично, защото хората настояват, иначе им е неудобно да я вземат.
      За сайтовете трябва човек сериозно да го реши, понякога си мечтая да не ходя на работа и по цял ден да правя картички, но не мисля, че бих могла да се ангажирам да творя по поръчка и всяко нещо да е със срок, или просто да редя готови елементи. Обаче ти като не работиш в момента... пък и в Etsy например, ако имаш продаваш, ако нямаш - не, поне така мисля. При Тони - http://toni-inspiration.blogspot.com/, имаше преди време тема за Etsy...

      Изтриване
  3. Личния ми опит е, че има много хора, които нямат никаква представа колко много се влага в ръчната изработка. Те смятат, че едва ли не трябва да им го дадеш без пари. :( Зимата се сблъсках с подобен проблем и останах доста огорчена. Но Цвети е права-в магазините, където се предлагат само неща ръчна изработка или пък има по-нестандартни и оригинални неща се оценяват. Базарите също са чудесен начин да човек да си купи нещо уникално и ръчно изработено. :)
    А за 90-те % надценка направо онемях.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  4. Нушичка, не се натъжавай,моля те.Все още хората не могат да оценят какво е ръчният труд, часовете работа и търпение.Съвета който мога да ти дам е да пробваш пак.Не се отказвай!Имам наблюдения ,че ако е магазин за цветя и букети нещата са по оценени.Не забравяй също и в хоби и парти магазини да попиташ.Ако им предложиш да ти платят картичките когато ги продадат веднага се съгласяват,но за това се иска и доверие.
    А за надценката го знам-слагат поне 100%,иначе не им се занимава.
    Желая ти успех и следващата публикация по този повод да е ''Да ви се похваля.."'

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви на всички за мненията!На мен по принцип това ми беше идеята - да ми платят картичките след като ги продадат... но уви. Аз не съм се отказала, ще пробвам пак някъде, пък ще видим какво ще стане.

    ОтговорИзтриване
  6. Нуше,аз всъщност изказах само мнението си,в никакъв случай не искам да те разубеждавам да опитаваш.Мисля ,че Дани ти е дала много добра идея къде да пробваш.Ще се радвам,да споделиш за първите си продажби!Стискам ти палци!

    ОтговорИзтриване
  7. Нушинка-Душинка разочарование несъмнено има,но нима когато правим някаква картичка или проект винаги се получава от първият път?Приеми нещата по този начин и не спирай да опитваш и търсиш варианти докато стигнеш до резултата който ще те удовлетвори.Стискам ти палци:)

    ОтговорИзтриване
  8. Мила моя виртуална приятелко - всички сме на едно дередже както се казва. Отдавна вече не ходя да предлагам картичките си, защото също като теб се чувствах като просякиня и насмешливото отношение ме накара никога да не стъпя в магазин по такива поводи. Подарявам! С повод и без повод! Така в продължение на около 1 година си правих по този начин самореклама. И започнаха малко по малко поръчките от хора които ценят това изкуство и желаят подаръците им да са съпроводени с нещо уникално. Не мога да кажа, че у дома кипи производствен процес, но в месеца може да се каже че се появяват 2-3 поръчки. Това обаче не е постоянен доход, затова твоят случай е по- специален.Това е действителността, мила. Не се отчайвай, просто пробвай да се саморекламираш! В това няма нищо лошо! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Оооо, нямате представа колко ме окуражавате... Благодаря ви на всички за споделеното мнение, дадените съвети и времето, отделено за коментар... Имам още една идея за обект, в който може би ще ми бъдат оценени проектите... ако стане, не се съмнявайте, че ще се похваля :)

    Днес определено съм доста по-оптимистично настроена...както казват хората.. "Утрото е по-мъдро от вечерта" :)

    Поздрави и усмихнат ден на всички... целувки!

    ОтговорИзтриване
  10. Миличка, опитай се да не се "връзваш"! Аз почти нямам опит с продажби, но все пак имам няколко осъществени.
    Опит с магазини - отчайващ! Или поне почти - някой каза, че трябва собствениците да са ценители - вярно е. Ама нали някой трябва и да ги купи. Давала съм няколко пъти и после съм си ги вземала в повечето случаи - гледали ги хората, радвали им се, ама им се видяло много 5 лв. В друг магазин (позната беше навила собственичката да вземе) цените , за които се разбрахме общо взето бяха подигравка с труда ми, но преглътнах - в крайна сметка се продаде 1 картичка за 3 лв, от които двата за мен (това почти покри пощенските ми разходи, защото магазинчето не беше тук).Често обаче в магазинчетата собствениците си правят сами "ръчно-изработените картички" и не търсят и дори не желаят конкуренция.
    Но винаги има и светлина в тунела - аз не правя агресивно предлагане, но миналата година по баловете си показах кутийките в една книжарница (собствениците са ми познати :) то в малкия град всички се познаваме) и ги взеха и се продадоха за 2 дни. В този ред на мисли добре е да се използва момента, когато има празници има и търсене.
    Благотворителните каузи също не са за пренебрегване, но там просто си подаряваш нещата на куп.
    Колкото и да не искам нищо от най-близките ми (когато пожелаят да подарят нещо специално) те най-добре оценяват труда ми и намират начин да се отплатят.
    С това едва ли ти помогнах много, но поне не се отказвай или отчайвай - има различни хора.

    ОтговорИзтриване
  11. Да взема и аз да се изкажа ;)
    Аз до миналото лято давах картичките в един магазин за цветя(бившото ми работно място),където ги продаваха със 100 % надценка,представете си за колко трябваше аз да ги давам,печалбата минимална ,продажбите отчайващи.....Лятото си правихме картичкофурийска среща във Варна и Юлето ми предложи да ги оставям при нея тя също прави картички,но взима на консигнация и от други момичета,предполагам за да има разнообразие,все пак всеки си има различен стил....
    Аз си определям цената,а тя си взима процент ....не разчитам на печалба,просто искам да си избия част от инвестициите,или по-скоро да вложа спечеленото отново в материали:)
    Обаче Нуши получавам много поръчки от Фейсбук,особено по разни празници,така че помисли наистина над това :)))
    И кураж!
    ГУШ

    ОтговорИзтриване

Всеки един коментар от Вас изключително много ме радва! Благодаря Ви, че отделяте от времето си за това!